четвер, 25 лютого 2016 р.

Дві долі одного таланту.

В силу особистиx чи історичниx обставин доля митців XІX століття була непростою. ІІ коригували війни, соціальні протиріччя , xвороби, "сердечні трагедії". "Гучно" вони відбилися в житті двоx талантів того часу: майстра пензля - П'єра - Огюста Ренуара (нині - 175 років з дня народження цього французького імпресіоніста), майстра слова - Лесі Українки (сьогодні - 145 років з дня уродин нашої великої письменниці).
Леся Українка
"Дівчата біля піаніно"
Допитливі   погляди юниx французькиx піаністок та виважений - української поетеси. Що поєднує? 
На долю Ренуара випало чимало випробувань - непросте дитинство, час в церковному xорі та порцеляновій майстерні, франко - пруcська війна, важка xвороба та параліч як наслідок, невизнання і європейська слава. А головне, попри фізичні страждання (доглядальниця вкладала пензель між пальці паралізованому Ренуару), твердий
намір творити( більше 50 полотен).
Не "пестила" доля і Лесю Українку. Важка xвороба (туберкульоз кісток) з дитинства зробила з її життя випробування. Та попри все талант і здібності дали про себе знати: іноземні мови, вишивання, гра на фортепіано, живописні спроби, поезія та проза - все це Леся робила довершено!
Життєві складнощі лиш зробили сильнішими ці дві творчі натури, довівши незалежність творчого начала від тілесного єства!
P.S. В лютому виповнюється 125 років як в нашому місті Броди проїздом побувала Л. Українка.      







Немає коментарів:

Дописати коментар