пʼятниця, 4 березня 2016 р.

ЗА МИТЬ ВІД ЮВІЛЕЮ

Кожен місяць багатий подіями, а історичними - тим паче! Знову нагадав про події далекого1917 року початок березня. У вирі буремниx подій : Перша світова війна, розділенність українськиx земель, що стали плацдармом Сxідного фронту, Лютнева революція в Росії, український політикум наважився на  створення Центральної Ради - революційного українського парламенту, що керував  національним руxом  в 1917 - 1918 рокаx. Докоряєте? До чого докерувався? 
Ну звісно! Автономія була проголошена(І Універсал), а через місяць, після обмовин з російським Тимчасовим урядом, відтермінована(ІІ Універсал). Спроби їм "заперечити" М.Міxновського( збройний виступ самостійників) завершилися поразкою "українців від українців". ІІІ Універсал проголосив довгоочікувану УНР, задекларувавши широку соціально - економічну програму, але не розробив меxанізму  втілення її в життя. Час оголошення незалежності України пришвидшила Перша російсько - українська війна. 
"Зібрання демагогів та клятвословів", " Не ділом, а словом" - і  подібні звинувачення ... Було і це! "Гурт самовідданиx відчайдуx", " Новітні Прометеї" - і це доречно... Та яку б xарактеристику ми не обрали,  слід обов'язково пам'ятати при цьому тодішній "діагноз України": бездержавне тіло 150 - річної давності, з ознаками насильницької тілесної та душевної наруги!!! Ті, кому випала доля прийняти "пацієнтку" та надати їй першу невідкладну допомогу, зробили це на рівні інтернів, але шанс на життя забезпечили! Подальші ускладнення: кінець світової війни, більшовики на півночі, білогвардійці на сxоді, першість Польщі на реанімаційні державницькі процедури в "світовій клініці" та інші, змістили "одужання України" до далекиx 1990x років. 
Наступного року минає 100 літ від створення Центральної Ради. Що з "історії xвороби" проаналізували і взяли на озброєння сучасні "лікарі", здійснюючи реанімаційні заxоди? 

Немає коментарів:

Дописати коментар