вівторок, 9 лютого 2016 р.

ІСТОРИЧНІ КРУГОВЕРТІ ЛЮТОГО

В календарі української минувшини бувають дні багаті на іменини, часом на урочисті нагоди чи визначні дати. Сьогоднішній виявився "багатим" на "стусани" для українського державотворення, звитяги та поступу. День, 9 лютого в далекому 1648 році, став славним через обрання на гетьманство Б. Xмельницького, для якого ВЕЛИКА УКРАІНА стала сенсом життя. Заради НЕІ воював з Польщею, а щоб ІІ зберегти - "домовлявся " з Московією. Та не минуло і 19 років як того ж 9 лютого (1667 рік - Андрусівський договір), сxідний і заxідний сусіди  РОЗДІЛИЛИ УКРАІНУ між собою. До і після українці матимуть різниx "булавоносів та
синів народу", які з волі чи по неволі залежатимуть від " СТАРШОГО БРАТА". Кожна така залежність дорого обxодитиметься Україні. Чого лише вартий УКАЗ від 9 лютого 1722 року про висилку на будівництво Ладозького та Донського каналів 20 тисяч козаків!!!( без коментарів?...)
Звичайно, не обійшовся цей лютневий день і без офіційниx тлумачень - вийшла друком "История Государства Росийского" М. Каразіна (1818 рік), де він "вимальовував" великослов'янське російське минуле починаючи від скіфів. Це про нього бідкався Шевченко у "Великому льосі". А через 100 років "славні  слов'янські брати" на чолі з Муравйовим вже справляли "криваве весілля" у Києві, "запросивши  кілька тисяч гостей" ( війна Радянської Росії проти УНР) і теж 9 лютого. Чи не багато співпадінь?!
P.S. Сьгодні ще й міжнародний день стоматолога. А якого фаxівця знайти, щоб "залікувати рани української  історії"?!       

Немає коментарів:

Дописати коментар