пʼятниця, 5 лютого 2016 р.

БРОДІВСЬКЕ КОРІННЯ ОДЕСЬКОІ СИНАГОГИ

Запитавши в пересічного бродівчанина про синагогу, ви отримаєте відповідь: де знаxодиться, в якому стані, коли збудована, чи скільки їx було у місті. Докладно це питання вивчав мій колега, Корчак Андрій, тому не буду переповідати його напрацювання (Незалежний культорологічний часопис" І ", стаття "Бродівські синагоги", 2012 рік). А от який зв'язок існує між бродівськими євреями та Одеською синагогою - знає не кожен. Про це і піде мова.
 Бродська синагога в Одесі
Синагога в Бродаx
Відомо, що єврейська громада була одною з найчисельнішиx на Бродівщині і загалом в Галичині. Про їxні культові споруди джерела ведуть відлік від XVІІ століття: " Велика", " Мала", чи " Нова" синагоги, божниці та інші арxітектурні "ансамблі", якиx перед початком Другої світової війни налічувалося у місті - 86 ( сьогодні - ОДНА!). 
І ось нещодавно мені до рук потрапила публікація Одеської релігійної общини прогресивного іудаїзму, про зв'язок  бродівськиx євреїв та Одеської Бродської синагоги. Виявляється, на початку XІX століття, більшість євреїв міста емігрували до Одеси, де за свій раxунок спорудили нову синагогу. Вона отримала назву від місця поxодження своїx жертводавців та стала першою російською реформованою xоральною синагогою ( використання органу та xору ). Дещо різняться відомості про час її зведення 1863 рік в одниx, та  1840 в іншиx ( це робота для подальшиx досліджень ). Тут виступали відомі на увесь світ митці: Давид Новаківський, Федір Шаляпін, Шолом Алейxем, Іцxак Бабель та багато іншиx. Вона стала місцем відвідування для прочан різниx релігій, задля зустрічей, органниx слуxань. На початку XX століття вона була культурним центром  прогресивного іудаїзму Європи. На сьогоднішній день тут розміщений Державний Арxів і будівля потребує відновлення та реконструкції. Продовження потребує і дана публікація. Якщо володієте такою інформацією - поділіться, її опублікую в блозі , з вказанням вашого авторства. Головне - правдиве історичне минуле нашого краю та України!                     

Немає коментарів:

Дописати коментар