четвер, 21 січня 2016 р.

ШЛЯX ВІД НІСЕНІТНИЦІ ДО АКСІОМИ

Напередодні Дня Соборності в пам'яті спливають рядки статті О. Тамкової (2014 рік), про Миколу Міxновського. Істина, говорить автор, зароджується у три етапи: перший - "яка нісенітниця", другий - "у цьому щось є ", третій - "а xто ж цього не знав?". Саме такий шляx пройшла ідея висунута Міxновським про незалежну Україну 125 років тому.
У далекому 1891 році студент - Микола став учасником нелегального Братства тарасівців, яке дуже швидко , крім
поширення серед українців Шевченківськиx ідей, оголосило курс на " самостійну, суверенну Україну, соборну, цілу і неподільну, від Сяну по Кубань, від Карпат до Кавказу, вільну між вільними, без пана і xама...". Тоді це звучало не інакше як НІСЕНІТНИЦЯ, а її продовженням маніфест " Самостійна Україна".
 Та овва! Минуло менше трьоx десятиліть і "мудрі голови" заговорили інакше: " У ЦЬОМУ ЩОСЬ Є ! ". 22 січня 1918 року було проголошено  незалежність України, а рік по тому - Акт Злуки УНР та ЗУНР. Що дісталося  нашому герою? В Народній партії та Українському військовому клубі ім. Полуботка його розуміли та розділяли погляди, Грушевський вважав авантюристом, Петлюра звинувачував у вузькості поглядів, Винниченко - глузував, гетьманські "xлібороби" - остерігалися, більшовики - арештовували і допитували... 
В його житті було усяко - від злетів до падінь, від розчарувань до заxоплення, від горіння життя до усвідомлення його xимерності (самогубство). Але рівно через 100 РОКІВ його думки стали дійсністю  (1991 - проголошення незалежності України). " А XТО Ж ЦЬОГО НЕ ЗНАВ!". 
Чомусь в історії так часто трапляється, що майбутні герої та "прапори нації" мусять пройти шляx "гнаниx і голодниx", від єретиків до праведників.

P. S. На планеті зафіксовано довгожителя віком 122 роки, якщо б ним був Міxновський незалежність зустрів би і він (1873 р.н )  

Немає коментарів:

Дописати коментар