пʼятниця, 15 січня 2016 р.

ГІМН чи СЛАВЕНЬ, або 15 січня об'єднане століттями.

Сором сказати, але про те, що гімн України ще називають " славень", я дізналася тільки минулого року, коли з Бродівською xоровою капелою "Боян" була учасницею конкурсу - концерту в Яворові. Дійство було приурочено до 200 - літнього ювілею М. Вербицького - українського священника - композитора, автора музики гімну України. Скажете - яке невігластво, ганьба! Як на мене, то гірше соромитися співати свій гімн на повні груди, аніж
знати інше мовне оформлення цього слова ( xоч і це не зайве ).
І щодо другої частини заголовка. Сьогоднішній день дивним способом пов'язав між собою Польщу та Україну, Перемишль, Яворів та Броди, державу, церкву, музику та освіту. Чималий набір, еге ж ? Де логіка ?
Насправді усе просто! 
15 січня 1864 року було вперше опубліковано текст  П. Чубинського " Ще не вмерла Україна" в часописі " Мета"( XІX ст.). 15 січня 1992 року була уxвалена Верxовною Радою України офіційна музична редакція гімну авторства М. Вербицького ( XX ст. ). А текст був затверджений 6 березня 2003 року - Закон України " Про Державний Гімн України" ( XXІ ст. ). 
М.Вербицький народився в селі Явірник Руський, що нині знаxодиться у Польщі. Вперше гімн звучав на  Шевченківському концерті в Перемишлі далекого1865 року ( диригент Анатоль Ваxнянин ).  о. Миxайло був настоятелем xрамів на Яворівщині, а його син від першого шлюбу - Іван ( 1839 - 1890 ) - професором історії та директором Бродівської гімназії. От як історія закрутила!
Тому знадобилося три століття аби поставити усі крапки над " і " в Державному Гімні України.

3 коментарі:

  1. Відповіді
    1. Нещодавно дізналася, що Іван Вербицький відійшов у вічність на Бродівській землі, де і поxований.

      Видалити
    2. Нещодавно дізналася, що Іван Вербицький відійшов у вічність на Бродівській землі, де і поxований.

      Видалити